Alabama Broadband Accessibility Fund
Frequently Asked Questions

Question:  Have ADECA and ADEM developed a “quick track” for permits?

Answer:  Currently, there is no expedited process in place for the Alabama Broadband Accessibility Act.

Question:  Will Alabama get any of the $600,000,000 in Federal Funds – what do you know about how those funds will be distributed?

Answer:  We do not have any information regarding the proposed broadband infrastructure funds.

Question:  What is the timeframe for awards?

Answer:  Applications will be accepted starting on May 28, 2018. Completed applications must be submitted by 11:59 PM, CST, on October 24, 2018. Any applications received after the deadline will not be considered. 

Existing service providers shall have from October 25, 2018 through November 26, 2018 to file objections to the eligibility of the proposed projects. 

Grant announcements will be published within ninety days after expiration of the filing window, or January 22, 2019.

Question:  Will applications be posted online after closing to allow for reviews/challenge preparation?

Answer: Yes, applications will be posted on October 25, 2018 and challenges will be accepted for 30 days. Because the final day is not a standard work day, the challenge period will go until November 26, 2018.

Question:  Will the service providers’ normal procurement procedures be sufficient, or will public procedures be required?

[bookmark: _Hlk522605854]Answer: Recipients must be non-government entities, therefore, Alabama Bid and Alabama Public Works Laws do not apply to service providers’ procurement procedures. Additionally, the Alabama Broadband Accessibility fund is funded through state funds. Therefore, if federal funds are not used in the project, federal procurement requirements will not apply to these projects. 




Question:  The same questions relating to environmental requirements and procedures.

The funds for this program are state funds; therefore, federal historic preservation and environmental regulations associated with federal grant funds do not apply. However, if federal funds are used, the federal regulations may apply to the entire project. Furthermore, state and local requirements for permitting, reporting, or other approvals will be required.

Question:  Is the shape file for the Alabama Broadband map available?

Answer:  Yes. Please contact us.

Question:  Will areas covered by 5-year agreements from CAF Phase 1 and CAF Phase 2 be considered ineligible? If a project proposes to serve one of those areas, can a provider challenge the eligibility? 

Answer:  In order to be eligible for funding, an area must meet the definition of unserved.

(4) UNSERVED AREA. Any rural area in which there is not at least one provider of terrestrial broadband service that is either: (1) offering a connection to the Internet meeting the minimum service threshold; or (2) is required, under the terms of the Federal Universal Service Fund or other federal or state grant, to provide a connection to the internet at speeds meeting the minimum service threshold within five years of the effective date of this act.

Therefore, areas covered by CAF Phase 1 and CAF Phase 2 are generally ineligible and the provider receiving the CAF funds may challenge the application of another provider attempting to develop a project in these areas. Please note, the Legislation allows for projects to use the Alabama Broadband Accessibility Fund in conjunction with CAF funds, in certain circumstances. 

(g) Notwithstanding any other provision of this Section 4, eligible projects shall include projects that have received funds through other federal universal service funding programs designed specifically to encourage broadband deployment in an area without broadband access in an amount not exceeding fifty percent of the total project cost, provided, however, that any award of state funds may only be utilized to either (i) fund project components that extend beyond the specifications supported by the federal funding, said eligible components being extension of service to unserved rural areas not otherwise served by the federally supported project, or (ii) ensure that areas being served by the federal funding at speeds less than 25 megabits per second of download speed and three megabits per second of upload speed will, in fact, receive faster speeds of not less than 25 megabits per second of download speed and three megabits per second of upload speed. Grants issued under this subsection (g) shall not exceed 40% of total grant funding, with such grants not exceeding 20% of total project costs.

Question:  My question deals with ILECs that are current recipients of USF funds and may seek funding under the Section 4(g) to enhance broadband from 10/1 to 25/3 or higher.  Should there be an exception to the certification in the prior paragraph for such applicants, since they will be seeking grants under the Section 4(g) exception to enhance speed in an area that meets the 10/1 “minimum threshold”?  

Answer: A revised certification section has been added to the application on the website for projects of this type.

Question:  

a)  Will ADECA provide identification of areas required to be served within 5 years under the terms of the USF or other federal or state grant?

b)  Will ADECA include as part of its linked maps, or in a supplemental document, information regarding those areas where a terrestrial provider is “required, under the terms of the Federal Universal Service Fund or other federal or state grant, to provide a connection to the internet at speeds meeting the minimum service threshold without five years of the effective date of this act?”  Inclusion of that information in the mapping information would help potential applicants focus their resources on preparing applications for eligible areas and avoid post-application challenges. 

Answer:  We are currently developing a map and/or link to provide that information through our website. 

Question:  Do you anticipate adopting rules under the Administrative Procedure Act? If so, do you have a projected timetable for the publication of proposed rules?

Answer: Yes, we plan to adopt rules under the Administrative Procedure Act. No, we do not have a timetable for completing this activity. 

Question:  Does “terrestrial broadband service” include, or exclude satellite service, fixed wireless, and data service from cellular providers? 

Action: “Terrestrial broadband service” excludes both cellular service and satellite from the definition but includes fixed wireless.
Question:  May an applicant submit more than one project?

[bookmark: _GoBack]Answer:  Yes, an applicant may submit more than one project and an applicant may receive funds for more than one project. Each project should have its own application and must stand alone in its benefits.

Question:  Will this grant reimburse projects that are currently underway? Even if anything built before the Act was passed wouldn’t qualify, could a project that has been built since the Act was passed be reimbursed?

Answer: Any activities that take place before the effective date of the grant agreement would be ineligible. Additionally, each project must “stand alone.” In other words, in order to receive the reimbursement, the entire project must be completed. Therefore, if you would like to use the funds to help further your expansion, you will need to select an area that meets the criteria and will be completely finished with beneficiaries by the end of the grant period.  
 
